maanantai 20. kesäkuuta 2011

Orijärven ns. keskustontin kehittämiskilpailu

Ohessa pöytäkirjanote, jonka Orijärven asukasyhdistyksen hallitus on saanut sähköpostitse 17.6.2011



Tekninen lautakunta
14.06.2011
101 §


Ehdotuksen jättäneet, kaupunkisuunnittelu, mittaus ja kiinteistöt, rakennusvalvonta, Pertti Mertaoja, Orijärven asukasyhdistys, raatiin valittu lautakunnan jäsen Pekka Kakriainen


Pöytäkirjanote

Tekninen lautakunta
15.03.2011
14
48 §


626 / 611 / 2011



Orijärven yleisten rakennusten tontin (30-30-1, Karilantie 9) luovuttaminen asuntorakentamiselle / asemakaavan muutosaie ja tontin luovuttamisen periaatteet

Tekninen lautakunta 15.3.2011 § 48

Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Arja Hartikainen

Maankäytön tulosalue lähettää teknisen lautakunnan käsiteltäväksi asemakaavan muutosaikeen ja tontinluovutuksen perusteet koskien Orijärven puutaloalueen keskeistä rantanäkymätonttia, joka on reilut kymmenen vuotta sitten varattu alkuasteen opetuksen ja päivähoidon tarpeisiin yleisenä lähipalvelurakennusten tonttina.

Kuntien yhdistyessä päätöksiä muutettiin niin, että Orijärven yhteistalolla ei ollut mahdollisuuksia toteutua – investointi tehtiin sen sijasta Tuskun päiväkotiin. Nyt sekä koulutoimen että päivähoidon johto on vahvistanut, että vaikka Rantakylässä onkin lisätilatarpeita molemmilla toimialoilla, niin rakentamisen paikka ei enää ole ensisijaisesti Orijärven alueella. Ne ovat hyväksyneet teknisen toimen esiin nostaman ajatuksen muuttaa tontin käyttötarkoitusta niin, että rakentaminen voitaisiin tehdä joko kokonaan asuntorakentamisena tai vaihtoehtoisesti asumisen ja lähipalvelutilojen yhdistelmänä. Lisärakentamisen paikkoina Rantakylän alueella ollaan tutkimassa yhtenäiskoulun tonttia korvaamalla ns. viipaleosa uudisrakennuksella. Myös Vuolingon uudelle pientaloalueelle on kaavoitettu hiljattain Orijärven aluetta vastaava päivähoidon, alkuasteen opetuksen ja liitännäislähipalvelujen tontti, joka on heti käytettävissä.

Mahdolliseen asemakaavamuutokseen, jossa yleisten rakennusten tontti muutettaisiin asumiskäyttöön, on pyydetty osallismielipiteitä 22.2.2011 päivätyllä osallistumis- ja arviointisuunnitelmalla. Määräaikaan 14.3. mennessä saatua palautetta selostetaan kokouksessa. Orijärven asukasyhdistys ry:n hallitusjäsenten kanssa on käyty myös suoraa näkemystenvaihtoa puhelimitse ja sähköpostilla.

Tarkoituksena on luovuttaa asuntorakentamiselle vain pohjoisosa (n. 7600 m²) yleisten rakennusten tontista ja erottaa koulun pelikenttäalueeksi suunniteltu eteläosa johtorasitteineen kaupungin puistoksi. Vähäisessä määrin korjataan kevyen liikenteen väylän linjausta ja pysäköintiin varattua tonttia, jossa kuitenkin säilytetään väljyys mahdollisesti tarvittavalle bussin päätepysäkille. Rakennusoikeutta kilpailun kautta luovutettavalle tontille saa esittää määräväliltä 1500 … 2200 k-m² (voimassa olevassa asemakaavassa 2200 k-m²).

Tekninen toimi on valmistellut tarjouspyyntöasiakirjat avoimen kilpailun järjestämiseksi tontin luovuttamisesta. Kyseessä olisi Orijärven erityisrahoitetun Moderni Puukaupunki –kehittämishankkeen (vv. 1998 – 2001) velvoittamana hinta-laatukilpailu siten, että arviointitekijänä hinnan painoarvo on 20 % ja laadun 80 %.

Tämä edellyttää, että tonttia tavoittelevat rakennuttajat tai rakennusliikkeet teetättävät omalla kustannuksellaan alustavat luonnossuunnitelmat, joiden paremmuutta arvioidaan etukäteen sovittujen kriteerien mukaan. Arviointiraatiin ehdotetaan teknisen johtajan, kaupungingeodeetin, kaavoituspäällikön ja rakennustarkastajan lisäksi teknisen lautakunnan ja Orijärven asukasyhdistyksen edustajia sekä alueidean arkkitehtikilpailun voittajana tuottanutta, kokenutta asuntosuunnittelijaa Pertti Mertaojaa, arkkitehti SAFA.

Tarjouskilpailun voittajaksi katsotun ehdotuksen pohjalta ja sitä tarpeen mukaan kehittäen laadittaisiin asemakaavan muutos tontin lopullisen luovutuksen pohjaksi. Kaavan muuttamisesta ei peritä tontinsaajalta maksua.

Tontti 30-30-1 sijaitsee kaupunginvaltuuston päätöksen § 100/15.11.2010 mukaisella II-hintavyöhykkeellä, jolla rivitalotontin perusyksikköhinta on hintatasossa e-ind = 1749 38,35 e / k-m² ao. lautakunnan ja edelleen kaupungingeodeetin päätettävissä olevalla harkinnanvaraisella vaihteluvälillä -20 %/+200 %. Ottaen huomioon tontin sijainti sekä maaperä- ja korkeussuhteet, mittaus ja kiinteistöt esittää tontin hinnaksi hintatasossa e-ind = 1749:

2.200 k-m² á 57,53 e (+50 %) 126 566 e.

Alueella on velvoite liittyä kaukolämpöön. Ostaja maksaa kiinteistön muodostamisesta ja rekisteröinnistä perittävät maksut voimassa oleva taksan mukaan siinäkin tapauksessa, että sanotut toimenpiteet ovat tapahtuneet kaupungin toimesta, ja vastaa tontin lainhuudatuskustannuksista sekä kaupanvahvistuskustannukset.

Mittaus ja kiinteistöt esittää ko. tontille vahvistettavaksi alimman kysymykseen tuleva luovutushinnan (ns. pohjahinta) hintatasossa e-ind=1783.

Asiaa valmisteltaessa tutkittiin mahdollisuutta liittää Orijärven puutaloalueen yhteisrannan suunnittelun ja rakentamisen osittaista liittämistä tarjouspyyntöön mukaan, mutta työn erilaisesta luonteesta johtuen tästä luovuttiin. Tekninen toimi pitää kuitenkin tärkeänä, että Orijärvenpuiston, Kylärannanpuiston, kevyen liikenteen väylän ja yhteisen pysäköintialueen kuntoon saattamista edistetään rivakasti yhtä aikaa lähes viimeisenä rakentuvan, alueen keskeisimmän tontin käyttöönottamisen yhteydessä.




Ehdotus; Tekninen johtaja:
Tekninen lautakunta päättää hyväksyä Orijärven puutaloalueelle tehtäväksi asemakaavan muutoksen, jossa yleisten lähipalvelurakennusten korttelialueen (30-30-1) osa muutetaan asuintontiksi, jolle saa sijoittaa myös lähipalveluja. Tontin osa, jolle on aiemmin ajateltu sijoittuvaksi koulun kenttä, muutetaan puistoalueen osaksi.

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä periaatteen kehittää lopullinen asemakaavaratkaisu laatua painottavan tontinluovutuskilpailun kautta sekä valitsee edustajansa arviointiraatiin. Lautakunta hyväksyy tarjouspyyntöasiakirjan, ja oikeuttaa arviointiraadin tekemään siihen vielä vähäisiä tarkistuksia.

Lautakunta vahvistaa tontin 30-30-1 lopulliseksi alimman kysymykseen tulevaksi luovutushinnaksi 129.030 euroa / e-ind=1783.

Tämä päätös oikeuttaa mittaus ja kiinteistöt –yksikön luovuttamaan ao. tontin sekä valmistelemaan edellä olevan tontin myyntiä tarkoittavan esisopimuksen ja kauppakirjan edellä mainituin sekä muutoin tavanomaisesti käytettävin ehdoi.

Edelleen tekninen lautakunta tekee periaatepäätöksen, että tontista saatavat tuotot varataan viereisten Orijärvenpuiston ja Kylärannanpuiston suunnitteluun ja rakentamiseen Moderni Puukaupunki-hankkeen aikana tuotettua yleisten alueiden yleissuunnitelmaa lähtötavoitetasona pitäen.

Lisäksi tekninen lautakunta valitsee edustajansa arviointiraatiin.


Päätös; Tekninen lautakunta:
Hyväksyttiin.

Lautakunnan edustajaksi nimettiin Pekka Kakriainen.

_____________________________
Tekninen lautakunta 14.6.2011

Valmistelija: tekninen johtaja Jorma Holopainen

Kilpailuun saatiin määräaikaan mennessä kolme ehdotusta:

- ” Kylärinki ”
Arkkitehti Taina Jordan
Rakennustoimisto Valiotalo Oy

- ” Orijärven aarimaa ”
Rakennusarkkitehti Matti Arjanko, arkkitehtuurin kandidaatti Timo Arjanko,
arkkitehtuurin kandidaatti Sassi Heiskanen
Rakennusliike Ola Oy

- ” Puukeiju”
Arkkitehtitoimisto Heikki Kirjalainen Oy
JL-Rakentajat Oy

Arviointiryhmä kokoontui 3.6.2011 arviointikokoukseen, jonka pöytäkirja on liitteenä

Orijärven asuintontiksi muutettavan yleisten rakennusten tontin kehittämis- ja luovutuskilpailun pöytäkirja (jaetaan kokouksessa) Liite 13

Ehdotus Tekninen johtaja:
Tekninen lautakunta päättää, että
1. Kilpailun voittajaksi valitaan ehdotus nimeltä ”Kylärinki”, jonka ovat tehneet yhteistyössä arkkitehti Taina Jordan ja Rakennustoimisto Valiotalo Oy
2. Korttelialueen 30-30-1 asemakaavan muutosta ryhdytään valmistelemaan välittömästi voittaneen työn pohjalta
3. Rakennustoimisto Valiotalo Oy:n kanssa valmistellaan esisopimus tontin kaupasta tarjouksen mukaisella hinnalla 131.000 euroa. Kauppakirjan tekeminen edellyttää asemakaavan muutoksen saamista lainvoimaiseksi
4. Vuoden 2012 talousarvion valmistelussa huomioidaan alueelle suunnitellun puistoalueen ja pelikentän rakentaminen.


Päätös Tekninen lautakunta:
Hyväksyttiin.

Asianmukaisesti allekirjoitetusta ja tarkastetusta sekä 16.6.2011 yleisesti nähtävänä olleesta pöytäkirjasta jäljennetyn otteen oikeaksi todistaa Mikkelissä 17.6.2011


Enni Häkkinen
sihteeri

Tiedoksi Ehdotuksen jättäneet, kaupunkisuunnittelu, mittaus ja kiinteistöt, rakennusvalvonta, Pertti Mertaoja, Orijärven asukasyhdistys, raatiin valittu lautakunnan jäsen.

Yhteystiedot Tekninen toimi, kaupunkisuunnittelu
kaavoituspäällikkö Ilkka Tarkkanen
PL 278
Mikkeli
Puhelin: (015) 194 2520
Sähköposti: ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

OIKAISUVAATIMUSOHJEET
Kunnallisasiat

Kokouspäivämäärä 14.6.2011 § 101 626 / 611 / 2011

Oikaisuvaatimus-
oikeus
Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Sikäli kuin päätöksessä on kysymys KVTES:n tulkinnasta, ei siihen saa hakea muutosta valittamalla taikka saattaa sitä oikaisuvaatimuksin tai hallintoriita-asiana käsiteltäväksi.
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.



Oikaisuvaatimus-
viranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite

Mikkelin kaupungin tekninen lautakunta

Postiosoite: PL 278
50101 Mikkeli
Oikaisuvaatimusai-
ka ja sen alkaminen
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kunnan jäsen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erllliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.



Pöytäkirjan nähtä-
väksi asettaminen
Pvm 16.6.2011

Toimistosihteeri Enni Häkkinen
Tiedoksianto
asianosaiselle 1)
Lähetetty tiedoksi kirjeellä (kuntalaki 95 §)
Annettu postin kuljetettavaksi, pvm/tiedoksiantaja
17.6.2011 Enni Häkkinen
Asianosainen
Ehdotuksen jättäneet
Luovutettu asianosaiselle
Paikka, pvm ja tiedoksiantajan allekirjoitus
Asianosainen


Vastaanottajan allekirjoitus
Muulla tavoin, miten



Oikaisuvaatimuk-
sen sisältö ja sen
toimittaminen
Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.
Lisätietoja
Tiedoksi: kaupunkisuunnittelu, mittaus ja kiinteistöt, rakennusvalvonta, Pertti Mertaoja, Orijärven asukasyhdistys, raatiin valittu lautakunnan jäsen Pekka Kakriainen


1) Täytetään otteeseen, jos päätös annetaan erityistiedoksiantona kuntalain 92 §:n 1 momentissä tarkoitetulle asianosaiselle.


Liitetään päätökseen/otteeseen